Ugrás a tartalomhoz
Kosár
0 elem

Hírek

Zártkert átminősítés, aki lemaradt csúnyán ráfázhat!

Máté Illés 23 Apr 2024 1 hozzászólás
Zártkert átminősítés, büntetés 2024
Ha zártkert tulajdonosa vagy, akkor most legyél résen, mert többszázezres büntetést kerülhetsz el, bár ez is többszázezer forintodba fog kerülni, Mindenesetre hosszútávon jobban járhatsz.
 
A zártkertekről, annak történelméről, főbb ismérveiről és áttekintésérő itt tájékozódhatsz egy korábbi cikkünkben.
 

 
 MIRŐL IS VAN SZÓ? 

 
A kormány 2024.01.01-től megemelte a földvédelmi járulék fizetését a termőföldek művelési ágból történő kivonásának vonatkozásában. Az emelés mértéke átlagosan a háromszoros mértékben drágult.
 
Aki résen volt az 2017-ig díjmentesen tehette meg a kivonatást, de ez az amnesztia időszaka már a múlté.
 
A kormány az inflációval magyarázza az áremelést és hogy már tíz éve nem emelték annak mértékét.
 
Ez a lépés akár 150 ezer embert is érinthet Magyarországon.
 


 A FÖLDVÉDELMI JÁRULÉK 

 
Mi is az a Földvédelmi járulék, mikor kell azt megfizetni?
 
Jellemzően ha egy termőföldet szeretnél átminősíteni végleges más célú hasznosítás céljából, akkor az igénybevétellel érintett termőföld aranykorona értékének megfelelő összeget kell megfizetned.
 
Az aranykorona értéke természetesen minden földnek eltérő lehet, így az átminősítés költségei is igen eltérőek lehetnek. Jellemzően több százezer forintban gondolkodjunk.
 

 Nézzünk egy példát 

 
 
A fenti tulajdoni lap ingatlan leíró adatainál (ez egyébként ingyenesen lekérhető) láthatod a telek területét, a minőségi osztályát és az Aranykorona értékét (Továbbiakban AK).
 
Láthatod, hogy a telek még nincsen kivonva a művelési ág alól és hogy kétféle minőségi osztályú földrészletből tevődik össze. Így a kivonatás számításának meghatározásakor ezt figyelembe kell venni.
 
Egyébként Magyarországon az átlagos AK 19. Ebbe beletartoznak a legjobb és legrosszabb minőségű szántók, erdők és gyümölcsösök is.
 
Mivel az  AK-t hektárra (10 000 m2) vetítve határozzák meg, így a számításnál is ezt kell figyelembe venni.
 
 

 BÜNTETÉS 

 

 Jegyzői hatáskörbe tartozó büntetés 

 
A módosított rendelet eszközt ad az illetékes jegyzők kezébe. Saját hatáskörön belül ellenőrizhetik, hogy az érintett zártkerti ingatlan a besorolásnak megfelelően van e használva.
 
Mit is jelent ez pontosan?
 
Például engedély nélkül épített lakóépület(ek) vannak a telken, akkor az más célra történő használatnak, hasznosításnak minősül.
 
Másik példa, hogy elhanyagot, nem művelt, parlagon hagyott, vagy akár gyomos a zártkerti telek.
Ilyen esetekben akár földvédelmi bírság is kiszabható! Érdemes tehát átgondolni, hogy büntetést fizetünk és vállaljuk egy esetleges kötelezési eljárás lefolytatásának kockázatát, vagy elébe menve - bár zsebbe nyúlósan – rendezzük a zártkerti ingatlanunk sorsát.
 
 

 KINEK ÉRDEMES ÁTMINŐSÍTENIE 

 
Első sorban, ha Te nyaralónak, vagy életvitelszerűen használod a lakhatásod biztosítása érdekében és még nem vonattad ki művelési ág alól a zártkerti ingatlanod. Vagy szeretnél építkezni.
 
A másik elterjedt eset, ha nincs időd gondozni, művelni és szeretnéd elkerülni az ezzel járóbüntetéseket.
 
Harmadsorban, ha értékesítés előtt állsz. Ez részben felértékeli az ingatlant, de ami fontosabb, hogy megelőzöd az adásvétel előtti kötelező kifüggesztést, mely elővásárlási jogot ad a Magyar Államnak, szomszédoknak és így tovább. Ezzel már egy tiszta „építési” telket tudsz értékesíteni.
 
Fontos, hogy ezzel automatikusan a zártkert nem kerül át lakóövezeti besorolású övezetbe. A Zártkert jellemzően külterületi ingatlan. Az átminősítés a helyi önkormányzat hatáskörébe tartozik és nagyon sok feltételnek kell megfelelni, hogy az megtörténjen. Ez hosszú idő és jellemzően telektömbökben kell gondolkodni, nem egy-egy telekben.
 
 
Ha nem tudod, hogy a tulajdonodban lévő zártkert művelési ág alól kivont e, akkor ezt itt tudod ellenőrizni. Minden magyar állampolgár évente két tulajdoni lapot kérhet le ingyenesen a földhivatal oldaláról ingyen. Ehhez csak egy ügyfélkapus regisztrációra van szükség.
 

Ha befektetésként ilyen telek vásárlásán gondolkozol, nagyon nem mindegy milyen rizikófaktorokkal állsz szemben. Hogy a kockázatokat elkerüld első lépésként javasoljuk a RapidScant, ami nem ad ugyan teljeskörű részletes képet, de a legfőbb problémákat és kockázatokat egy nap alatt ki tudod szűrni egy esetleges hibás befektetés esetén 

Remélem segítségedre volt a cikk.

// Ha bármilyen kérdésed felmerül a kapcsolat menüpont alatt vedd fel velünk a kontaktot és legjobb tudásunk szerint próbálunk segíteni//
Betekintés
következő

1 hozzászólás

04 May 2024 Sárközi attila

Üdv!Érdekelne, mi van akkor ha a birtokomban lévő zártkerti ingatlan nincs kivonva művelési ágból de van rajt lakhatásra alkalmas épület, rendelkezik lakhatási engedéllyel, valamint már így vásároltam több mint 5 éve? Érdekelne, hogy a kifüggesztés során (60-90 nap)a helyi jegyző miért nem hívja fel erre a figyelmet!? MIért a megvásárlás után szembesül ezzel az ember és egyből. A 3X – os áremeléssel megspékelve!??.

Hozzászólás írása

Köszönjük a feliratkozást

Ez az e-mail cím már szerepel az adatbázisban

Opció választása

Szerkesztés
Back In Stock Notification
Szolgáltatási feltételek
What is Lorem Ipsum? Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s, when an unknown printer took a galley of type and scrambled it to make a type specimen book. It has survived not only five centuries, but also the leap into electronic typesetting, remaining essentially unchanged. It was popularised in the 1960s with the release of Letraset sheets containing Lorem Ipsum passages, and more recently with desktop publishing software like Aldus PageMaker including versions of Lorem Ipsum. Why do we use it? It is a long established fact that a reader will be distracted by the readable content of a page when looking at its layout. The point of using Lorem Ipsum is that it has a more-or-less normal distribution of letters, as opposed to using 'Content here, content here', making it look like readable English. Many desktop publishing packages and web page editors now use Lorem Ipsum as their default model text, and a search for 'lorem ipsum' will uncover many web sites still in their infancy. Various versions have evolved over the years, sometimes by accident, sometimes on purpose (injected humour and the like).
this is just a warning
Kosár
0 Termék