Ugrás a tartalomhoz
Kosár
0 elem

Hírek

AA++ Szigetelésű Kulcsrakész Ház Engedély Nélkül!

Tibor Varhelyi 10 Jul 2024 1 hozzászólás
AA++ Szigetelésű Kulcsrakész Ház Engedély Nélkül!
"7,5x4,5m A++ szigetelésű faház, plusz 7,5x3 terasz Felépítve bárhol az országban, teljesen kulcsrakészen(alap, fürdőszoba, WC, fűtés...) ára:10 millió Ft-tól
Ja építési engedély sem kell rá." Ígéri egy hirdetés. Bennem azért felmerül néhány kérdés mérnökként.



Ez a hirdetés finoman szólva is megtévesztő, így reagáltam is a posztban. A válaszban a kolléga megpróbált meggyőzni arról, hogy leegyeztette a helyi főépítésszel, és utólag majd adnak ki fennmaradási engedélyt rá. Nézzük akkor, hol is van az igazság.


 Mi az igazság az AA++ energetikai besorolású rétegrendről? 

Pusztán annyi, hogy ez nem így működik. Egy épület energetikáját nem a rétegrend határozza meg, hanem az épület energiafelhasználása.

Ahhoz, hogy egy épület energetikai besorolása AA++ legyen, megfelelő gépészeti berendezésekre és megújuló energiaforrásokra lesz szükség. Pusztán a rétegrendi kialakítás nem fogja eredményezni az AA++ energetikai besorolást.

Bár a hirdetés nem is az AA++ energetikai besorolást hirdette, ez a kifejezés finoman szólva is könnyen megtévesztő lehet egy gyanútlan vásárló számára.



Egyébként az AA++ és BB energetikai besorolás között lényegében a gépészet a különbség. Azokat a rétegrendeket, amiket ma egy tervezési munka során minimum követelményként be kell tervezni, már elérhetővé teszik a legmagasabb energetikai besorolás megszerzését is.
A titok nyitja a részletekben, csomóponti kialakításokban és a gépészetben rejlik, ami miatt magasabb besorolást kap egy ház.


 Építkezés engedély nélkül 

Ezzel kapcsolatban az igazság az, hogy ha valaki lakhatás céljára, huzamos emberi tartózkodásra szolgáló épületet vagy mobilházat akar építeni, akkor arra építési engedélyt vagy egyszerű bejelentés tudomásul vételét kell szereznie.

Nincs más lehetőség. A 312/2012. (XI. 8.) kormányrendelet (eljárási kódex) pontosan megszabja, hogy mit lehet építeni engedély nélkül.
Jelenleg ez egy 35 tételből álló lista, amelyeken olyan tételek szerepelnek, mint például:
- "Önálló reklámtartó építmény, valamint gépjármű-üzemanyag egységárának feltüntetésére szolgáló oszlop vagy tábla"
- "Emlékfal építése, amelynek talapzatával együtt mért magassága nem haladja meg a 3,0 métert"
- "Növénytermesztésre szolgáló üvegház építése, bővítése"
Ha érdekel az összes tétel, nézd meg a rendelet 1. számú mellékletét.


 A 100 m³-es szabály 

Sokan mondják, hogy azért nem kell engedély, mert 100 m³ alatt van a térfogata. Ez is az egyes számú melléklet felsorolásában található. Nézzük a pontos szabályt:
"Nem emberi tartózkodásra szolgáló építmény építése, bővítése, amelynek mérete az építési tevékenység után sem haladja meg a 100 m³ térfogatot és 4,5 m gerincmagasságot, lapostetős épület esetén a 3,5 m homlokzatmagasságot."
Tehát nem emberi tartózkodásra szolgáló. Kár bármit is magyarázni ezen. Ha lakni akarsz benne, akkor az emberi tartózkodás feltételét kell teljesítenie.



 Mik a veszélyei, ha mégis megveszel egy ilyen épületet, mik a "Red Flag"-ek? 

Fontos árulkodó jel, hogy a hirdetett épületet a kolléga 10 millió forintért árulja. Az nem derül ki, hogy ez ÁFÁ-s ár-e vagy anélküli. Feltételezem, hogy tartalmazza az ÁFÁ-t, azaz a 35 m²-es épület nettó ára 7 874 05 forint. Ez azt jelenti, hogy a 35 m²-es épület egységára 224 971 forint. (Azért is számolok így, mert ha 5% ÁFA-kedvezményt akar valaki igénybe venni, akkor ahhoz biztosan kell engedély vagy egyszerű bejelentés.)

Mivel mi építünk olyan épületeket, amelyek engedélyhez kötöttek és minden előírásnak megfelelnek, így tudom, hogy egy négyzetméternyi épület önköltségi ára ma kb. 600 000 Ft/m²-től indul kulcsrakészen. És ezen még nincsen rajta a generálkivitelezői díj és fizetendő adók sem.

Ha ilyet megveszel, akkor könnyen belefuthatsz abba, hogy egy engedély nélkül épített házat veszel meg.

Mivel te vagy az építtető, ezért ha engedély nélkül ilyet építesz és utólag kérsz rá fennmaradási engedélyt, akkor az alábbiakkal szembesülhetsz:
- az épület nem felel meg a helyi előírásoknak,
- az épület helyiségei, méretei, belmagassága, bevilágítása és további paraméterei nem felelnek meg az országos követelményeknek,
- a fennmaradási engedély költsége hasonló árban mozog, mint az építési engedély,
- könnyen előfordulhat, hogy engedély nélküli építkezésért megbüntetnek, ami egy ekkora épület esetében akár 2-3 millió forint is lehet,
- ha nem felel meg az előírásoknak, akkor az épületet le is bontathatják,
- ha pedig nem kérsz fennmaradási engedélyt, akkor nem fogsz tudni az épülettel pályázni, bankhitelt sem vehetsz fel hozzá.


 +1 Veszély 

A hirdetés szövegezéséből egyértelműen kitűnik, hogy aki ezt az épületet hirdeti, nem szakmabeli, és ezzel szerintem már érted is, hogy mi a legfőbb veszély.

Szakemberek a helyes rétegrendi kialakítást és a műszaki megoldásokat éveken keresztül tanulják, és a gyakorlatban nagyon sokat hibáznak, mire megtanulják a szakmát (én például 10 évet töltöttem építkezésen, mire saját cégbe kezdtem).

Sajnos a nagy pénz reményében egyre többen vágnak bele kivitelezésbe, mert csak azt látják, hogy nagy pénz forog benne, de nincsenek tisztában az okozott következményekkel.
Akik belefutnak egy ilyenbe és megszívják (mert egyáltalán nem biztos, hogy megszívják), belőlük lesznek az építőipari sérültek, akik aztán terjesztik, hogy az építőipar mennyire megbízhatatlan.

Ne tartozz közéjük. Ha nem tudod, hogy lehet-e ilyen házat építeni a telkedre, akkor készíttess előbb egy beépíthetőségi vizsgálatot, vagy legalább konzultálj egy mérnökkel.

Ez itt a reklám helye: pl velünk ;)

Ne tartozz az építőipari sérültek közé, akik megszívták. Gondolkodj és kérj segítséget. Jobb a tájékozódás során elkölteni pár százezret, mint milliókat büntetésbe fizetni.
Betekintés
következő

1 hozzászólás

01 Sep 2024 Nagy István
Tisztel mérnök úr!

Tökéletesem megfogalmazta a mai modern átverés per lehúzás tényét. Az a döbbenet ,hogy léteznek 2024 ben olyanok akik ezt a dumát még megeszik. Ez az egész sza..ság a hülye tengeri konténeres átveréssel kezdődött kb 10 éve.

Hozzászólás írása

Köszönjük a feliratkozást

Ez az e-mail cím már szerepel az adatbázisban

Opció választása

Szerkesztés
Back In Stock Notification
Szolgáltatási feltételek
What is Lorem Ipsum? Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s, when an unknown printer took a galley of type and scrambled it to make a type specimen book. It has survived not only five centuries, but also the leap into electronic typesetting, remaining essentially unchanged. It was popularised in the 1960s with the release of Letraset sheets containing Lorem Ipsum passages, and more recently with desktop publishing software like Aldus PageMaker including versions of Lorem Ipsum. Why do we use it? It is a long established fact that a reader will be distracted by the readable content of a page when looking at its layout. The point of using Lorem Ipsum is that it has a more-or-less normal distribution of letters, as opposed to using 'Content here, content here', making it look like readable English. Many desktop publishing packages and web page editors now use Lorem Ipsum as their default model text, and a search for 'lorem ipsum' will uncover many web sites still in their infancy. Various versions have evolved over the years, sometimes by accident, sometimes on purpose (injected humour and the like).
this is just a warning
Kosár
0 Termék