Ugrás a tartalomhoz
Kosár
0 elem

Hírek

Hogyan védheted meg otthonod a szomszéd szeszélyes építkezéseitől (még) ?

Máté Illés 03 May 2024 0 hozzászólás
Hogyan védheted meg otthonod a szomszéd szeszélyes építkezéseitől (még) ?
Hallottál már arról a tervezett változásról, hogy a kormány felülvizsgálja az ÉTDR jelenlegi működését? Nos, ha még nem, akkor most itt az ideje, hogy egy kicsit elmélyedjünk ebben a kérdésben.Az ÉTDR, vagyis az Egységes Települési Dokumentációs Rendszer az a varázseszköz, amely segít neked és a közösségednek is az építkezések átláthatóságának és nyomon követhetőségének megőrzésében.

Leegyszerűsítve: itt megtudhatod, hogy mi folyik a szomszéd házának közelében, mielőtt még egy szál szöget is bevernének.

 De miért is fontos mindez? 

Gondolj csak bele: te sem szeretnéd, ha a szomszéd hirtelen úgy döntene, hogy egy hatalmas hulladéklerakót, vagy egy toronyházat alakít ki a kertjében anélkül, hogy bárkit értesítenének róla.Persze ezek túlzó példák, de nem mindegy, hogy esetleg egy lakatosműhely, vagy egy többszintes épület épül e a közvetlen szomszédságodban, ezzel megkeserítve a mindennapjaidat, zajjal, vagy a magánszférád negatív befolyásolásával, ha mondjuk belátni a kertedbe a szomszédból.

Vagy ha az utcád végére hirtelen felhúznának egy óriási "neonzöld toronyházat, amitől már messziről látszana a házadra igyekvő vendégeknek, hogy "a harmadik fordulónál jobbra kell kanyarodniuk".

 Mire jó az ÉTDR ezen funkciója? 

Nos, az ÉTDR segítségével előre láthatod, mi készül, és még időben tudsz reagálni.

Tehát ha vásárolnál egy eladó telket, vagy már megvetted, esetleg ott élsz és a szomszédos telken építkezni készülnek, akkor felmész az ÉTDR oldalára és egyszerűen cím, vagy helyrajzi szám alapján megnézed milyen tervek alapján és mit szeretne a szomszéd építeni. Ezzel megelőzhetőek esetleges későbbi peres eljárások, esetleg még időben lehet rendezni a kisebb-nagyobb szabálytalanságokat, mert van, hogy át-átcsúszik egy-egy terv az építéshatósági dolgozókon is, hiszen ők is csak emberek, így hibázhatnak.

 

 Mi a zavar az erőben? 

 

Azonban mostanában felmerült néhány kérdés az ÉTDR kapcsán. Arról beszélnek, hogy felülvizsgálják a rendszer működését, és talán még nagyobb változások is várhatók. Lázár János miniszter arra készül, hogy megreformálja ezen rendszert.

 

 

 De vajon ez mire lesz jó? Talán egy új és még jobb, még átláthatóbb és még könnyebben kezelhető rendszert kapunk? Vagy esetleg az egész rendszert átírják úgy, hogy egyáltalán ne lehessen már hozzáférni az információkhoz? Nos, még nem tudni pontosan, de mindenképp érdemes figyelemmel kísérni a fejleményeket.

 

Előzetesen olyan hírek is napvilágot láttak már, hogy törlik és elérhetetlenné teszik az adatbázist visszamenőlegesen is!

Ez azért felvet némi kérdést a már így is csorba transzparenciát tekintve. Hogyan működik ? 


Egyszerű. Felmész az ÉTDR oldalára (link: https://www.e-epites.hu/etdr), még csak regisztránod sem kell. Nem kell ügyfélkapus bejelentkezés sem ehhez a funkcióhoz.Rákattintasz a pirossal bekarikázott "Általános tájékoztatási felület, ügyek nyilvános aktái" gombra.

Ha ez megvan, eléd tárul egy nyilvános adatbázis, telis tele rengeteg építkezéshez, engedélyhez tartozó adattal, rajzzal.

Ezek a tervek személyes adatokat nem tartalmaznak és nem fogod megtudni hány hálószobás, konditermes, szivarszobás házat épít a szomszéd, vagy hogy hol lesz a széf eldugva.

Az építettők és a tervező adatait sem fogod látni.

Viszont láthatod a tervezett épület elhelyezkedését a telken és a te telkedhez viszonyítva.


Láthatod továbbá az épület homlokzatait, melyből következtethetsz a magasságra, stílusra, anyaghasználatra.

Nem utolsó sorban pedig akár látványterveken is megtekintheted a tervezett építményt (nem csak a szomszédét).

A hab a tortán, hogy ezeket a terveket PDF formátumban le is töltheted (még).Itt kereshetsz címszavakra település szerint. Érdemes lehet utcanevet, vagy helyrajzi számot megadni.


 Miért fontos nekünk ez a funkció? A keresés az ÉTDR-ben nem csak arra jó, hogy lássuk, milyen építkezések zajlanak a közelben. Egyben segíthet abban is, hogy átlássuk az ingatlanpiacot.

 
Ha érdekel egy adott területen lévő eladó telek, akkor érdemes utánanézni, hogy esetleges szabálytalanságok vagy tervek vannak-e vele kapcsolatban, ami hosszú távon befolyásolhatja az ingatlan értékét vagy használhatóságát.De ne csak az ÉTDR-re hagyatkozzunk! Az információk gyűjtése és az előzetes kutatómunka mindig fontos lépés az ingatlanvásárlás előtt. Beszélj az emberekkel a környéken, nézz utána a helyi terveknek és előírásoknak, és ne feledd, hogy az online források is segíthetnek a döntésben.

Nem utolsó sorban megbízhatod szakértő csapatunkat, elvégezzék helyetted a kutatómunkát.

Szolgáltatásainkat itt éred el.Betekintés
következő

Hozzászólás írása

Köszönjük a feliratkozást

Ez az e-mail cím már szerepel az adatbázisban

Opció választása

Szerkesztés
Back In Stock Notification
Szolgáltatási feltételek
What is Lorem Ipsum? Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s, when an unknown printer took a galley of type and scrambled it to make a type specimen book. It has survived not only five centuries, but also the leap into electronic typesetting, remaining essentially unchanged. It was popularised in the 1960s with the release of Letraset sheets containing Lorem Ipsum passages, and more recently with desktop publishing software like Aldus PageMaker including versions of Lorem Ipsum. Why do we use it? It is a long established fact that a reader will be distracted by the readable content of a page when looking at its layout. The point of using Lorem Ipsum is that it has a more-or-less normal distribution of letters, as opposed to using 'Content here, content here', making it look like readable English. Many desktop publishing packages and web page editors now use Lorem Ipsum as their default model text, and a search for 'lorem ipsum' will uncover many web sites still in their infancy. Various versions have evolved over the years, sometimes by accident, sometimes on purpose (injected humour and the like).
this is just a warning
Kosár
0 Termék