Ugrás a tartalomhoz
Kosár
0 elem

Hírek

Mobilházat építenél? Ismerd meg a buktatókat!

Tibor Varhelyi 11 Jun 2023 4 hozzászólás
Mobilházat építenél? Ismerd meg a buktatókat!
A mobilházak építésének számos buktatója lehet. Mai cikkünkben ezt fogjuk körbejárni. Célunk, hogy teljeskörű tájékoztatást nyújtsunk neked, hogy meglásd, milyen fontos alaposan átgondolni és szakértői segítséget kérni, mielőtt belevágsz egy mobilház építésébe.
Nem azért hozzuk elő ezeket a buktatókat, hogy elrettentsünk téged ettől a különleges építési módtól, hanem azért, hogy felhívjuk a figyelmedet a körültekintés fontosságára.
A cikkünk célja az, hogy átfogó információt nyújtsa számodra. Ha bármilyen kérdésed merülne fel, ne habozz felvenni velünk a kapcsolatot, mert szívesen segítünk.

Miről lesz szó ebben az írásban?

A lakóépület fogalma

Ahhoz, hogy megértsük, mi számít lakóépületnek, szükséges betekintést nyernünk az OTÉK-ba (253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet az országos településrendezési és építési követelményekről). Ebben a rendeletben találhatók azok a követelmények, amelyek meghatározzák, hogy egy épület lakóépületnek minősül-e vagy sem.
Enged
Ilyen paraméternek minősül pl a lakótér belmagassága, bizonyos helyiségek szükséges paramétere, energetikai követelmények és még sok más. 

Engedély nélküli építkezés

Ezen kívül, hogy még jobban megértsd a kihívásokat, amelyekkel szembesülhetsz mobilház építésekor, érdemes megvizsgálnunk az 1. mellékletet a 312/2012. (XI. 8.) Korm. rendeletből.
Ez a rendelet melléklet részletezi azokat az építési tevékenységeket, amelyeket építési engedély nélkül végezhetsz.
Erre később még visszatérek.

Építési övezetek

Mindezek mellett a helyi építési szabályzatok is kulcsfontosságúak, hiszen ezek az övezetekre osztják a településeket.
Ha a tervezett telepítési hely nem tartalmazza a "lakóépület" funkciót, vagy a mobilház nem felel meg a lakóépületek követelményeinek, akkor később nem lehet majd hitelhez jutni, és nem részesülhet a támogatások és pályázatok előnyeiből sem.
Az előzőekben felsorolt információk segítségedre lesznek abban, hogy jobban megértsd a mobilházak építésének buktatóit. Ezt követően a cikkünkben részletesen kifejtjük az egyes kihívásokat és problémákat, amelyekkel szembesülhetsz mobilház építésekor. Ne feledd, hogy mindig érdemes alaposan átgondolni és szakértői segítséget kérni, hogy sikeresen megvalósíthasd lakóhelyedet mobilház formájában.
Folytasd az olvasást, és ismerd meg a mobilházak építésének legfontosabb buktatóit!

Mobilházak és lakóépületek definíciója

Mitől számít lakóépületnek egy ház?

Nézzük részletesebben is bemutassam ezt a fogalmat:
"Lakóépület: jellemzően lakást és a hozzá tartozó kiszolgáló helyiségeket magába foglaló épület."

Ez a definíció arra utal, hogy egy lakóépületnek tartalmaznia kell a lakást és a hozzá tartozó kiszolgáló helyiségeket. Fontos megjegyezni, hogy az építési szabályoknak megfelelő belmagasság, minimális helyiség alapterületek, bevilágító felületek is meghatározó tényezők.
Az OTÉK előírásai szerint a helyiség belmagasságát a rendeltetésének és a lehetséges legnagyobb befogadóképességének megfelelően kell meghatározni.
Ezt részletesen taglalja az OTÉK, azonban egy nagyon fontos tényre szeretném felhívni a figyelmedet: a mobilházak és konténerházak belmagassága általában nem felel meg a lakóépületek általános követelményeinek.
A mobilházak építésekor fontos megérteni, hogy mitől számít egy mobilház lakóépületnek az Országos Településrendezési és Építési Követelmények (OTÉK) szerint. Az OTÉK meghatározza a lakóépületek fogalmát, amelyek tipikusan a lakást és a hozzá tartozó kiszolgáló helyiségeket foglalják magukba.

A lakóépületet a benne található helyiségek belmagassága is jellemzi.

mobilhaz 2
Az OTÉK szerint a helyiség belmagasságát a rendeltetésének és a lehetséges legnagyobb befogadóképességének megfelelően kell meghatározni. Az átlagos belmagasság követelményei a következők:
  • "3,0 m átlagos belmagasság: Nevelési, oktatási épület tantermeiben, foglalkoztatótermeiben, valamint 200 m2 hasznos alapterületet meghaladó nagyságú huzamos tartózkodásra szolgáló helyiségekben, és az egészségügyi épületek közvetlen fekvő-betegellátást szolgáló helyiségeiben.
  • 2,50 m átlagos belmagasság: Az a) pontban nem említett huzamos tartózkodás céljára szolgáló helyiségekben, kivéve, ha az OTÉK más rendelkezése állapítja meg.
  • 2,20 m átlagos belmagasság: Lakások, üdülőegységek második és további (nem nappali tartózkodásra szolgáló) lakószobáiban, valamint a nem huzamos tartózkodásra szolgáló helyiségekben, kivéve, ha az OTÉK más rendelkezése állapítja meg.
  • 2,20 m szabad belmagasság: Az építmények közös közlekedőiben és a kiürítési útvonalakon.
  • 1,90 m szabad belmagasság: Tároló helyiségekben."
Fontos megjegyezni, hogy a mobilházak és konténerházak általában nem felelnek meg ezeknek a belmagassági követelményeknek, ami figyelembevételt igényel az építési folyamat során.

Mi az a mobilház?

A mobilház egy olyan lakóépület, amelyet előre gyártott elemekből vagy modulokból állítanak össze, majd szállítják és telepítenek a kívánt helyszínre. Ez a módszer lehetővé teszi a gyors és rugalmas építést, valamint a könnyű mozgathatóságot, ha szükséges.

Sajnos a legtöbb gyártmány azonban nem felel meg a Magyarországon hatályos lakóépület előírásnak, így hivatalosan nem minősíthető lakóépületnek.

mobil haz szürke 2
Az üdülő, hétvégi ház stb építési jog szempontjából szintén nem számít lakóépületnek. De mobilház általában tökéletesen megfelel üdülőövezeti beépítés esetére. Azonban ebben az esetben 5% ÁFA tartalom nem működik, azt magasabb áron, 27% ÁFÁ-val lehet csak megvásárolni.
A mobilházak általában könnyűszerkezetes épületek, amelyeket gyártóüzemben előállítanak, így ellenőrzött körülmények között zajlik az építésük. Az elemek vagy modulok tartalmazzák a külső falakat, a tetőt, a padlót, valamint az elektromos és vízellátó rendszereket. Ezeket az elemeket a gyártás helyszínén összeszerelik, majd speciális eszközökkel szállítják a telepítési helyszínre.
A mobilházak jellemzően könnyen szerelhetők és bonthatók, ami lehetővé teszi az áthelyezést vagy a későbbi bővítést. Ezek az épületek általában ideiglenes vagy átmeneti lakhatási megoldásokként szolgálnak, például kempingekben, üdülőterületeken vagy ideiglenes munkahelyeken.
A mobilházak népszerűek lehetnek azok számára, akik rugalmasságot és gazdaságosságot szeretnének lakhatási megoldásukban. Azonban fontos tudni, hogy a mobilházak építése és telepítése számos buktatóval járhat, amelyeket alaposan meg kell fontolni és meg kell tervezni a sikeres projekt érdekében.

Az építési engedélyek és korlátozások jelentősége

Az építési engedélyek és korlátozások kiemelt szerepet játszanak a mobilházak építésekor. A 312/2012. (XI. 8.) Kormányrendelet 1. mellékletében felsorol olyan építési tevékenységeket, amelyeket építési engedély nélkül végezhetsz. Azonban ezek a szabályok nem emberi tartózkodásra szolgáló építményekre vonatkoznak, és a méretüket is korlátozzák.
Például az engedély nélkül építhető mobilházak esetében a térfogat nem haladhatja meg a 100 m3, a gerincmagasság pedig 4,5 m lehet, illetve a lapostetős épületek esetében a homlokzatmagasság 3,5 m.

A helyi szabályozások

Emellett a helyi építési szabályzatok is meghatározzák az egyes települések övezeteit. Ha a tervezett telepítési hely övezeti előírása nem tartalmazza a "lakóépület" funkciót, vagy a mobilház nem felel meg a lakóépületek követelményeinek, akkor számos korlátozással és hátránnyal szembesülhetsz. A tervezett mobilházad esetleg nem minősülhet lakóháznak jogilag, ami azt jelenti, hogy nem lehet majd hitelt felvenni a projekthez, és nem részesülhetsz különböző támogatásokban és pályázatokban sem.
Ezen információk fényében érdemes tehát alaposan megfontolni a mobilház építését, és mindig konzultálni szakértőkkel, hogy megfelelő döntéseket hozhass az építési engedélyekkel és korlátozásokkal kapcsolatban.
A következő szakaszban részletesen bemutatjuk a mobilházak építésének egyéb buktatóit, hogy tudd, mire kell felkészülnöd és milyen szempontokat kell figyelembe venned a sikeres projekt érdekében.
Az építési engedélyek szerepe mobilházak építésekor:
Az építési folyamat során általában szükség van az építési engedély beszerzésére, amely a hatóság jóváhagyását jelenti a tervezett építkezésre. Azonban vannak olyan esetek, amikor bizonyos tevékenységek engedély nélkül végezhetők el. 
Ezt írtam is kicsit feljebb.
Gyakran (de nem mindig) ezek az építmények gyakran nagyobb térfogattal és magasabb magassággal rendelkeznek, mint amit az építési engedély nélkül végezhető tevékenységek megengednek, és lakni is szeretnénk benne, így tehát szükség van az építési engedély beszerzésére a mobilházak és konténerházak építéséhez.
kocka mobilhaz
Ennek az építési tevékenységek ellenőrzése és szabályozása, hogy biztosítsák az épületek biztonságát, megfeleljenek az építési előírásoknak és megóvják az emberek életét és egészségét. Mivel a mobilházak és konténerházak lakóépületként funkcionálnak, fontos, hogy megfeleljenek az alkalmazandó építési szabályoknak és előírásoknak.
Ezért, ha valaki lakható mobilházat vagy konténerházat szeretne építeni, elengedhetetlen az építési engedély beszerzése annak érdekében, hogy biztosítsa az építmény megfelelőségét és jogi következmények nélkül élvezhesse az új épület előnyeit.

Helyi építési szabályzatok és építési övezetek, valamint hatásuk a mobilházakra:

A mobilházak építésekor fontos figyelembe venni a helyi építési szabályzatokat és az építési övezeteket. Ezek a szabályzatok és övezetek a településen belül meghatározzák az építési tevékenységek szabályait és korlátait, és befolyásolják, hogy hova és milyen típusú épületet lehet építeni.
Az építési övezetek kijelölése azért fontos, mert az építési tevékenységeket az övezetek alapján szabályozzák. Az övezetek által meghatározott előírások határozzák meg, hogy egy adott területen milyen típusú építmények építhetők, milyen méretűek lehetnek, milyen funkcióval rendelkezhetnek stb. Az építési övezetek általában különböző kategóriákba sorolják az építményeket, például lakóövezet, ipari övezet, kereskedelmi övezet stb.
A mobilházak esetében kiemelten fontos az építési övezet kiválasztása és a szabályok betartása. A mobilházak elvileg lakóépületként funkcionálnának, azonban ez sok esetben nem tud megvalósulni. Ezek az épületek általában inkább üdülő és nyaraló funkciót tudják betölteni. 
A helyi szabályzatok további részletes előírásokat tartalmaznak az építési tevékenységekkel kapcsolatban. Ezek az előírások meghatározzák például az épületek megjelenését, a telekhatárhoz való viszonyát, a zöldfelületek méretét stb. A mobilházak esetében az építési szabályzatok lehet, hogy külön követelményeket támasztanak.

Számos olyan helyi előírással találkoztunk, ahol kifejezetten tiltják a mobilházak építését. Ettől persze nincsen minden elveszve.

Engedélyeztetni ilyen is lehet, de a titok nyitja ott van, miként nevezzük meg az épületet.. Tapasztalatunk szerint azt tilos mondani, hogy mobilházat szeretnénk telepíteni. Tehát véleményünk szerint az ilyen esetekben a főépítésszel való kommunikáción múlik minden.
mobilhaz kerekeken
Azonban, ha a gyártmány nem elégíti ki az előírásokat, akkor azt vagy nagyon költségesen át kell alakítani, vagy jobb ha meg sem vesszük (vagy a telket nem vesszük meg, ha tudjuk, hogy mobilházat akarunk rá építeni)
Fontos tehát alaposan tanulmányozni a helyi építési szabályzatokat és az építési övezeteket a mobilház építése előtt. Ez segít elkerülni a jogi problémákat, és biztosítja, hogy az építmény megfeleljen a környezeti előírásoknak és a lakóépületként való használatra vonatkozó követelményeknek.
Ha nem tudod egyedül megoldani, akkor a Mileőtt Telket Veszel szolgáltatásaink tudnak segítséget nyújtani számodra.

Szakértői segítség és tervezés fontossága:

Ok elismerem, hülyén hangzik, hogy tervezni kell egy mobilházat. Pedig sajnos ez így van. Ha te ilyen épületet akarsz építeni, akkor ugyanazon az egyszerű bejelentési vagy építési engedélyezési eljáráson kell átessen, mint egy normál lakóépület esetében és ennek a kötsége simán meghaladhatja a 2-3 millió forintot.
Itt annyi a könnyebség, hogy a tervezés építészeti kreativitását meg lehet takarítani. De ugyanúgy az összes jogi kritériumot teljesíteni kell.
Ennek részletes szaáblyozását a 155/2016 Korm. rendelet tartalmazza egyébként.
A mobilházak tervezése és építése során kiemelten fontos szakértői segítséget igénybe venni. Az építési szabályok és előírások szerepe nemcsak az előírások betartásában merül ki, hanem az építész szakember tanácsainak értékében is, hiszen kb 70 törvény és jogszabály egyidejű betartására kötelez téged a magyar jogrend.
Az előírások betartása nemcsak jogi kötelezettség, hanem a lakók és a környezet védelmét is szolgálja. Az építész szakember tapasztalata és szakértelme segít abban, hogy az építési projektek megfeleljenek ezeknek az előírásoknak, és biztosítják az épület optimális működését.

Jó dolog, hogy már a telek és a mobilház vásárlása előtt ki lehet szűrni részletesen az összes olyan előírást, mely megakadályozhatja, hogy mobilházat építs. Mi pontosan ebben tudunk neked segíteni a Mielőtt Telket Veszel szolgáltatáscsomagjainkkal.

Összességében tehát elengedhetetlen a szakértői segítség a mobilházak építése és fejlesztése során. Az szakértelmünk garantálja, hogy az épület megfeleljen az előírásoknak.
Az építésekor a mobilházak számos buktatóval járhatnak, amelyekre érdemes odafigyelni. A belmagasság követelményei, az építési engedélyek hiánya, valamint a helyi építési szabályzatok és építési övezetek korlátozásai mind olyan tényezők, amelyek befolyásolhatják a mobilház építésének folyamatát és eredményét. Azonban, még a projektbe vágás előtt van lehetőségünk mérnöki tanácsokkal szolgálni, amelyek segítenek megérteni ezeket a buktatókat és megbizonyosodni arról, hogy az építendő mobilház megfeleljen a lakóépület követelményeinek.
Betekintés
következő

4 hozzászólás

09 Jan 2024 Farkas Emília
Üdvözlöm!

Kovács József érdekelne hogy sikerült utólag a mobilház hoz engedély kapni a amit le rakott köszönöm a választ
I

11 Aug 2023 Hoffmann Ottó

Tisztelt cikk író.
A mobilház definícióba kiegészíteném.Ugye abba egyetértünk,hogy a könnyűszerkezetes ház,az mobilház.Épeszű kivitelező nem nem gyárt olyan könnyűszerkezetes lakóházat,amit tervező nem tervez meg,nincs rá építési engedély,és a gyártási folyamatok nincsenek műszakilag dokumentálva.
Tisztelettel:Hoffmann Ottó.

01 Aug 2023 Erika Szilágyi
Üdvözlöm!

Értem, hogy helyi szabályzatot el kell fogadni.
De,ha készen hozatok minden tekintetben megfelelő mobilhazat,mely bármikor mobilis,akkor miért vonatkozik rá stabil épített házra?
Tuzvedelmi szempontból sem vonatkozhat az un.epuletekre,hiszen fém, nem ég,nem tűzet fog,hanem esetleg olvad….
Tehát akkor korrekt,amihez vonatkozó helyi szabályokat betartja a szándékozó mobilhazas,nem vonatkozhat a OTEKben eloirtak,hiszen az épületek, házak építési szabályokat ír elő.
Mi a véleményed?

25 Jul 2023 Kovács József
Üdvözlöm! Köszönöm a tanácsát de én már beleestem a gödörbe van telkem és mobilhazat tetem rá engedély nélkül ha van valami segítség ebben a folyamatban akkor érdekel és kérnek Tisztelettel Kovács József

Hozzászólás írása

Köszönjük a feliratkozást

Ez az e-mail cím már szerepel az adatbázisban

Opció választása

Szerkesztés
Back In Stock Notification
Szolgáltatási feltételek
What is Lorem Ipsum? Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s, when an unknown printer took a galley of type and scrambled it to make a type specimen book. It has survived not only five centuries, but also the leap into electronic typesetting, remaining essentially unchanged. It was popularised in the 1960s with the release of Letraset sheets containing Lorem Ipsum passages, and more recently with desktop publishing software like Aldus PageMaker including versions of Lorem Ipsum. Why do we use it? It is a long established fact that a reader will be distracted by the readable content of a page when looking at its layout. The point of using Lorem Ipsum is that it has a more-or-less normal distribution of letters, as opposed to using 'Content here, content here', making it look like readable English. Many desktop publishing packages and web page editors now use Lorem Ipsum as their default model text, and a search for 'lorem ipsum' will uncover many web sites still in their infancy. Various versions have evolved over the years, sometimes by accident, sometimes on purpose (injected humour and the like).
this is just a warning
Kosár
0 Termék