Az Ingatlanvásrlás Résztvevői - Nekik Mi Az Érdekük?

Általában ingatlan közvetítő és az eladó a szereplője egy telek eladásának tranzakciójában, valamint még adminisztratív feladatokat is ellát az ügyvéd a folyamat során.


Amikor egy ingatlan vásárlása mellett döntesz, alapvetően ezek közül csak az ügyvéd szolgálhatja az érdekedet (bár ez sem mindig biztos).


Az eladó célja, hogy a lehető legmagasabb árat érje el, és az esetek döntő többségében ebben az ingatlanos is érdekelt, hiszen jutalékát az ingatlan ára alapján kapja.


Így láthatod, hogy az ingatlan eladás legtöbb szereplője nem érdekelt abban, hogy a vásárló valóban jól járjon.

Ki segít neked az eladó telek megvételében?

Láthatod, hogy a saját biztonságod megteremtésében így igen kevés segítség maradhat. Mik ezek:


 • Google: hiszen rengeteg kérdésre választ kaphatsz, azonban érdemes azon elgondolkodni, hogy hitelesek-e az információk és azon is, mennyi idő míg ezeknek mind utánajársz.

 • Ügyvéd: ő segíthet neked az eladó telek megvásárlásában, azonban csak egy szűk részét vizsgálja a kockázatoknak.

 • Értékbecslő: szintén segít a reális ár meghatározásában, azonban mélyebben nem vizsgálja a lehetséges problémákat, amik sajnos az árat is befolyásolják.

 • Építéshatóság: alapvetően nem feladatuk, hogy feltárják az adott telek problémáit, azonban gyors tájékoztatást ad a beépíthetőség paramétereiről.

 • Építészmérnök: hiszen tisztában van az építési jogszabályokkal, így tudja, mit lehet és mit nem.

 • Kivitelező: hiszen előbb-utóbb építeni akarsz, azonban nem mindegy, mennyiért teheted azt meg. Pedig már ezzel kapcsolatosan is lehet következtetéseket levonni.

Már csak a kérdés, hogy rendelkezel-e minden szükséges kapcsolattal és tudással az ingatlan kockázatmentes megvásárlásához?

Ezt a kérdést fogjuk boncolgatni a következő írásban részletesen. Hiszen egy saját építkezés rengeteg örömmel járhat, ha okosan és tudatosan lépünk előre.


Ráadásul számtalan ingyenes lehetőség is rendelkezésre áll. Hogy megismerd ezeket, olvass tovább.

Az eladó telek vásárlásával kapcsolatos érzelmi problémák

Kicsit furán hangzik egyben, hogy eladó telek meg érzelmi probléma. Pedig van baj ezen a téren. Mi emberek emocionális lények vagyunk és döntéseinket érzelmi alapon hozzuk. Ha valamibe tudat alatt beleszeretünk, akkor hajlamosak vagyunk azt megvenni a racionális ellenérvek figyelembevétele nélkül. Ez nagyon sok millióba is kerülhet később.


Túl Gyors Döntés

Az eladó telek vásárlása izgalmas lehet, de ha túl gyorsan döntesz, akkor könnyen hibázhatod el. Például, ha nem nézed meg alaposan a telek adottságait, akkor később kellemetlen meglepetések érhetnek. Ne siess, mert a rohanás csak hibákhoz vezet! A szemfüles ingatlanosok pedig tudják azt is, miként kell fokozni az érzelmeket, hogy azonnali vásárlásra bírjanak.


Érzelmi Manipuláció

Amikor egy eladó telket megnézel, akkor az ingatlanosok mindig egy idealizált jövőképet vetítenek eléd. Ebben nincsen semmi meglepő, hiszen ők a jövőbeli tökéletes otthon élményét árulják neked, nem a telket. Ez egy alapvető értékesítési technika. Azonban ilyenkor könnyű vagy figyelmen kívül hagyni a realitásokat és adottságokat, amik később megkeseríthetik az életed.


Előzetes Vizsgálat Hiánya

Az eladó telek vásárlása előtt elengedhetetlen az előzetes vizsgálatok elvégzése. Ha kihagyod ezeket, akkor olyan problémákba ütközhetsz, mint a talajminőség vagy a telekhatár kérdése. Ne spórold meg az időt és a pénzt, mert a vizsgálatok nélkül csak a baj van!

A Közművezeték Korlátozása

Egy eladó telek esetében gyakran előfordul, hogy közművezeték halad át a telken, ami korlátozza a telek beépíthető területét. Ez azt jelenti, hogy kevesebb helyed lesz az építkezésre, és a terveidet is módosítanod kell.


Magas a talajvíz szintje, rossz a talaj minősége az Ingatlannak - A talajproblémák és azok hatása az építkezésre.

Az eladó telek talajának minősége és a talajvíz szintje is komoly hatással lehet az építkezésre. Pontosabban annak költségeire. Ráadásul mindezt úgy, hogy nem is fog látszódni a végeredmény.


A Talajvíz Problémája

Ha a talajvíz szintje magas a területen, akkor az alapozás bonyolultabb lehet. Ez pl befolyásolhatja, hogy érdemes-e pincét építeni, vagy sem. Ez a kérdés gyakrabban kerül elő befektetési célú telek vásárlás esetén, ahol fontos, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki az eladó telekből.


A Talaj Minősége

A talaj minősége is befolyásolja az építkezést. Ha a talaj rossz minőségű, akkor az alapozás is bonyolultabb lehet. Mélyebb alapozás építése szükséges, melynek természetes velejárója a költségek növekedése. Azonban azt is tudni érdemes, hogy egy gyengébb talajminőség nem feltétlenül jelent magasabb költséget, ugyanis léteznek már okos megoldások. Azonban jelentősen befolyásolhatja az eladó telek értékét az, amit a föld alatt találunk...


Lejtős Terep

A lejtős telkeket ugye. Azért veszünk lejtős területeket, mert vágyunk a panorámára. Azonban az extra kiadásokkal sajnos senki nem számol. Ha az eladó telek dőlésszöge nem megfelelő, akkor az alapozás bonyolultabb lehet. Ne légy meglepett, ha a dőlésszög megtréfál! Az átvilágítás során ez is kiderül.


Benapozottság

A napsütötte területek is befolyásolják az építkezést. Ha a telek nem kap elég napfényt, akkor az épület tervezése is bonyolultabb lehet.

Jogi szempontból Megközelíthetetlen az Földterület

Előfordulhat, hogy jogi értelemben nem közelíthető meg közútról, így hivatalosan nem is számít építési teleknek. Ez komoly probléma lehet, mert az építési engedélyek beszerzése is bonyolultabb. Ha egyáltalán lehetséges. Ekkor kerül képbe a szomszédok jóindulata is. Hiszen ilyenkor a terület hasznosítását ők is jelentősen tudják befolyásolni.


A Szomszéd Szabálytalan Építkezése Korlátozza az Telek Beépítését

A szomszéd szabálytalan építkezése is komoly probléma lehet. Ha a szomszéd nem tartja be az építési szabályokat, akkor csorbulhat az ingatlan beépítésének területe és paraméterei. Ne hagyd, hogy a szomszéd megtréfáljon! Az átvilágítás során ez is kiderül.


Az Eladó telek Határrendezésének Problémái

Szintén sűrűn előforduló probléma, hogy "le kell adnod a telekből" a közterület javára. Ez azt jelenti, hogy kevesebb helyed lesz az építkezésre, és a terveidet is módosítanod kell. Ne légy meglepett, mert a leadás csak időt és pénzt veszteget! Az átvilágítás során ez is kiderül.


Az Építési Törvények és Rendelkezések

Az építési törvények és rendelkezések meghatározzák, hogy milyen típusú épületeket építhetsz, és milyen magasak lehetnek. Például, egy lakóövezetben nem építhetsz ipari létesítményt. A törvények betartása elengedhetetlen, különben bírságokkal és jogi problémákkal kell szembenézned.


A Beépítési Szabályok az Eladó telekre vonatkozóan

A beépítési szabályok meghatározzák, hogy a telek mekkora részét építheted be. Ha túlléped ezt a határt, akkor az építési engedélyek beszerzése is bonyolultabb lehet. Ne légy túlbuzgó, mert a túlzott beépítés csak bajt okoz!


És az eddig felsoroltak csak néhány kisebb-nagyobb probléma, ami felmerülhet az eladó telkek kapcsán.

Valójában mennyit is fizetsz az eladó telekért?

A kérdés nem az, hogy mennyiért hirdetik az eladó telket, hanem az, hogy ebből mennyit hasznosíthatsz. Lehet, ez egy kicsit anyagias megközelítés, de valójában nagyon nem mindegy, hogy az 1000 m2-es telekből 30, vagy 200 m2 beépítésére van lehetőséged.

Ezért érdemes azt vizsgálni, mennyi a hirdetési ára a hasznosan beépíthető területnek. Véleményünk szerint ez sokkal közelebb visz az igazsághoz.


Hibás megállapodás

Sajnos évekig tartó pereskedés következhet abból, ha van valami probléma a telekkel. Ezt elkerülendő érdemes kifejezetten ingatlan szakjogásszal iratni a szerződést, de már a foglalózás pillanatában is észnél kell lenni.

Ha jó szerződést kötsz, bizonyos feltételek mellett később is visszaléphetsz a vásárlástól. Azonban a feltételek megalkotását érdemes ingatlan szakjogászra bízni.


Kicsit befektetői szemlélet már, hogy egy m2 megépített lakásban hány forint a telek.

Nézzük ezek előnyeit és hátrányait

Előnye és hátránya mindegyiknek van. Nézzük őket:


Az Eladó Telek Átvizsgálását magadtól csinálod meg

Előnye:

 • Ingyen van
 • Kevesebbet kell másra várni
Hátránya:
 • Magadra vagy utalva és sok idő lesz, ha nem ismered, miket kell ellenőrizni.
 • Nincs melletted szakember, aki a kigyűjtött információkat rendszerezi és elmagyarázza, mi mit jelent.
 • Ha nem vagy gyakorlott szakember, nehéz kontextusba helyezni a kigyűjtött információkat. Ehhez szaktudás és tapasztalat szükséges.

Eladó Ingatlan Átvizsgáltatását a helyi hatóságoktól kéred

Előnye:

 • Ingyen van
 • Szakértő számol be a látottakról
Hátránya:
 • Nem feladata a hatóságoknak az eladó ingatlan paramétereinek átvizsgálása, nincs motiváció
 • Időnként nehezen elérhetőek
 • Csak a beépítési paraméterekre fókuszálnak

Szakembertől segítségét veszed igénybe

Előnye:

 • A szakember tudja értelmezni a jogszabályokat és azok műszaki következményeit, és az összes buktatót fel tudja tárni. Hiszen évek óta ez a munkája.
 • Tudja, mik a lehetséges problémák és mit hol kell keresni
 • Gyorsabb, mintha mindenre magadtól kell rájöjj
Hátránya:
 • Meg kell fizetni...

Előnye és hátránya mindegyiknek van. Nézzük őket:


Az Eladó Telek Átvizsgálását magadtól csinálod meg

Előnye:

 • Ingyen van
 • Kevesebbet kell másra várni
Hátránya:
 • Magadra vagy utalva és sok idő lesz, ha nem ismered, miket kell ellenőrizni.
 • Nincs melletted szakember, aki a kigyűjtött információkat rendszerezi és elmagyarázza, mi mit jelent.
 • Ha nem vagy gyakorlott szakember, nehéz kontextusba helyezni a kigyűjtött információkat. Ehhez szaktudás és tapasztalat szükséges.

Eladó Ingatlan Átvizsgáltatását a helyi hatóságoktól kéred

Előnye:

 • Ingyen van
 • Szakértő számol be a látottakról
Hátránya:
 • Nem feladata a hatóságoknak az eladó ingatlan paramétereinek átvizsgálása, nincs motiváció
 • Időnként nehezen elérhetőek
 • Csak a beépítési paraméterekre fókuszálnak

Szakembertől segítségét veszed igénybe

Előnye:

 • A szakember tudja értelmezni a jogszabályokat és azok műszaki következményeit, és az összes buktatót fel tudja tárni. Hiszen évek óta ez a munkája.
 • Tudja, mik a lehetséges problémák és mit hol kell keresni
 • Gyorsabb, mintha mindenre magadtól kell rájöjj
Hátránya:
 • Meg kell fizetni...

Te hogyan szeretnéd átvizsgálni a telket?