Ugrás a tartalomhoz
Kosár
0 elem

Hírek

5 tipp, hogyan alkudd le az eladó telek árát!

Tibor Varhelyi 20 Jun 2023 0 hozzászólás
5 tipp, hogyan alkudd le az eladó telek árát!
Sokan álmodozunk arról, hogy saját otthonunkat építsük fel a tökéletes teleken. Azonban gyakran megakadunk az eladó telek árában, ami túl magasnak tűnik.
De ne csüggedj, segítünk áttörni ezt a gátat és közelebb vinni álmaid otthonához! Ebben a cikkben öt hatékony tippet osztunk meg veled arról, hogyan alkudj le az eladó telek árát, hogy a lehető legjobb ajánlatot kaphasd. Még akkor is, ha úgy érzed, hogy a telekvásárlás elérhetetlen álom, ezek az egyszerű lépések segítenek átlendülni a nehézségeken és elhozni a megfelelő árat.
Egy álomotthon megteremtése nemcsak a tervezést és az építést jelenti, hanem a megfelelő telek megtalálását is. Az áralkuban való jártasság azonban nem csak a rutinos üzletemberek privilégiuma. Mi mindannyian képesek vagyunk megtanulni ezt az esszenciális készséget, amely közelebb hozza álmaink valóra váltását.
Az eladó telek árának lealkudása izgalmas kaland lehet, ugyanakkor sokkal félnek is tőle. Egy eladó telek vételárának lealkudása ugyanolyan értékesítési ismereteket kíván, mint ahogyan az eladása is.
Következzenek tehát az első tippjeink arról, hogyan alkudj le az eladó telek árát, hogy az otthonod megteremtése közelebb kerüljön!

Tipp 1: Ismerd meg az eladó telkek piacát

Az első és legfontosabb lépés, amikor alkudni szeretnél az eladó telek árán, az adott piac megismerése. Ne ugorj fejest az alkudozásba anélkül, hogy tisztában lennél az általános árakkal és lehetőségekkel. Az átlagos telekárak és a környéken megszokott árszintek feltérképezése segít abban, hogy reális elképzeléseket alakíts ki az áralkuban.
Kezdj online kutatással, böngéssz hirdetéseket (pl ingatlan.com), nézz meg hasonló méretű és adottságú eladó telket a környéken. Ez segít megtalálni az átlagos árat, amit az eladók kérnek. A cél ilyenkor az, hogy amikor áralkura mész, tudj mutatni az eladónak az övénél jobb árazású eladó telket (még akkor is, ha te azt valamiért nem akarod megvenni. Ezt az eladó nem tudhatja ugyebár).
Az adott piac ismerete nemcsak hatékony alkudozást tesz lehetővé, hanem segít elkerülni a túlzottan alacsony vagy irreálisan magas ajánlatokat. Így képes leszel reális és megalapozott ajánlatot tenni az eladó telekre, amely mindenképpen előnyödre válik az áralkuban.
Emlékezz, hogy az információ hatalom, és minél többet tudsz az adott piacról, annál erősebb pozícióban leszel az áralkuban. Tehát készülj fel alapos kutatással és ismerkedj meg a telekpiacon, mielőtt belevetnéd magad az áralkudozás izgalmas világába.

Tipp 2: Készülj fel az áralkura

Az eladó telek árának lealkudása előtt alaposan fel kell készülnöd. A felkészültség segít magabiztosan és hatékonyan tárgyalni az árról, és növeli az esélyeidet a sikerre. Íme néhány lépés, amelyek segítenek felkészülni az alkura:
Első lépés ugye a piac megismerése, amit már megosztottam veled az előző tippnél.
Továbbá, határozd meg a maximális árat előre, amit hajlandó vagy fizetni a eladó telekért. Legyen egy árhatár, amit nem fogsz átlépni, és tartsd szem előtt a pénzügyi lehetőségeidet. Ezzel az árhatárral magabiztosan állhatsz az alkudozáshoz, és nem fogsz olyan ajánlatot tenni, amit később megbánnál.
Fejleszd a tárgyalási készségeidet is. Készülj fel arra, hogy érveket kell felhozni az ár csökkentése érdekében, és meggyőzően prezentálni azokat. Kísérletezz különböző tárgyalási technikákkal, például az árcsökkentés indoklásával vagy az alternatív ajánlatokkal. Minél magabiztosabban tudsz tárgyalni, annál hatékonyabb leszel az áralkuban.
Ehhez további támogatást találsz még a cikk végén.
Végül, légy felkészült az esetleges ellenérvekre és ellenvetésekre. Gondolj végig előre a lehetséges érveket, amelyeket az eladó felhozhat az ár megtartása mellett, és készülj válaszokkal rájuk. Ez segít felkészülni a tárgyalásokra és hatékonyabban reagálni az adott helyzetekre.
A felkészülés alapvető fontosságú az alkudozás során. Ha jól felkészülsz, magabiztosan léphetsz fel, és nagyobb esélyed lesz a sikeres áralkura. Ne feledd, hogy a tudás hatalom, és minél jobban felkészült vagy, annál jobb pozícióban vagy az ár tárgyalásában.

Tipp 3: Érvelj határozottan és hitelesen

Az eladó telek árának lealkudása során kulcsfontosságú, hogy határozottan és hitelesen érvelj az ár csökkentése érdekében. Az érveid meggyőző erejével növelheted az esélyeidet a sikeres alkudozásra. Íme néhány tipp, hogyan érvelj határozottan és hitelesen az áralkuban:
 1. Gyűjts be minden releváns információt: Legyél felkészült az adott telekre vonatkozó tényekkel és adatokkal. Tudj meg mindent a telek adottságairól, infrastruktúrájáról, közeli létesítményekről vagy esetleges korlátozásokról. Az alapos ismeretek segítségével határozottabban és hitelesebben tudsz érvelni az ár mérséklése mellett.
 2. Mutass rá a telek hiányosságaira: Az ár csökkentése érdekében említs meg olyan hiányosságokat vagy problémákat, amelyek befolyásolhatják a telek értékét. Például, ha a teleknél szomszédos zajforrás található vagy nehéz megközelíthetősége van, említsd meg ezeket az aspektusokat. Fontos, hogy konkrét és objektív adatokkal alátámaszd az érveidet. Ezt a pontot tudjuk egyébként segíteni a részletes telekvizsgálat szolgáltatásunkkal, hiszen ennek során olyan információkhoz jutsz, amellyel nagy eséllyel még az eladó előtt is rejtve vannak. Ezek az infók igazi adu ászok lesznek a kezedben.
 3. Hozz fel összehasonlítási alapokat: Az összehasonlító adatok hasznosak lehetnek az ár tárgyalásában. Hivatkozz hasonló méretű vagy adottságú telekekre a környéken, amelyek alacsonyabb áron találtak gazdára. Ez segít meggyőzni az eladót, hogy az általad javasolt ár reális és piaci szempontból is elfogadható. ugye ezért kutattál korábban, ahogyan javasoltuk az első pontban.
 4. Hangsúlyozd az előnyöket, amit te hozol: Emeld ki azokat az előnyöket vagy lehetőségeket, amelyeket te hozol az eladónak. Például, hogy egy összegben KP-ban fizetsz, Kapcsolatot adsz neki, aki segít a kiköltözésében, vagy akár egy ismerőssel összekötöd, aki a következő házának hitelezésében segíthet. Egyértelműen kommunikáld az eladó felé, hogy miért éri meg számára elfogadni az áralkuban javasolt ajánlatot.
 5. Maradj tiszteletteljes és határozott: Bár határozottan érvelj, fontos, hogy tiszteletteljes maradj a tárgyalás során. Azt is mutasd ki, hogy komolyan gondolod az ajánlatodat, és hogy tisztában vagy az áralku folyamatával. Tartsd a hangodat magabiztosnak és higgadtnak, és ne hagyj megzavarni magad az esetleges ellenvetések vagy kifogások által.
Az áralku során határozott és hiteles érveléssel nagyobb eséllyel érheted el a kívánt eredményt. Gyűjts be minden szükséges információt, mutass rá a telek hiányosságaira, hasonlíts össze adatokat, és hangsúlyozd az előnyöket, amit te hozol az üzletbe. Az áralku során megfelelő érveléssel nagyobb eséllyel érheted el a kívánt árat és eredményt.

Tipp 4: Használd a tárgyalási technikákat

Az eladó telek árának lealkudása során használni kell a megfelelő tárgyalási technikákat. Ez segíthet fokozni az esélyeidet a sikeres áralkura, és hatékonyabbá teheti az egész folyamatot. Íme néhány tipp, hogyan használj tárgyalási technikákat az ár tárgyalásában:
 1. Fontos az erős kezdés: Esszenciális, hogy a tárgyalás kezdetén erős alapot teremts. Hangsúlyozd ki az érdeklődésedet a telek iránt, és mutasd ki, hogy komolyan gondolod az üzletet. Például, említsd meg azokat az előnyöket, amelyek miatt érdeklődsz a telek iránt, és hozz fel konkrét okokat, amiért úgy gondolod, hogy az adott ár túl magas lehet.
 2. Hozz létre értékcsere lehetőségeket: Tárgyalás közben kínálj fel olyan értékcsere lehetőségeket, amelyek segíthetnek az áralku folyamatában. Például, ha az ár csökkentése nehézségeket okoz az eladónak, javasolhatsz más feltételeket vagy szolgáltatásokat, amelyek növelik az ajánlat vonzerejét. Ez lehet például gyorsabb fizetési határidő vagy más előnyök, amelyeket te nyújthatsz.
 3. Használj hallgatási technikákat: A tárgyalás során a hallgatás néha aranyat érhet. Használj hallgatási technikákat, hogy nyomást gyakorolj az eladóra, hogy jobb ajánlatot tegyen. Miután megadtad az ajánlatodat, hallgass és figyelj oda, hogyan reagál az eladó. Ez gyakran arra kényszeríti, hogy érveljen vagy jobb ajánlatot tegyen. Azt vettem észre, hogy az nyeri a legnagyobbat az ártárgyalás során, aki ilyenkor később szólal meg. Ne zavarjon a kínos csend. Ez nyomást helyez a másik félre!
 4. Keresd az egyensúlyt és a nyertes-nyertes helyzetet: A tárgyalás során törekedj az egyensúlyra és a nyertes-nyertes helyzetre. Ne legyen az a célod, hogy teljesen elnyerd az áralkut az eladó rovására, hanem próbálj olyan megoldást találni, amely mindkét fél számára elfogadható és előnyös. Ha az eladó úgy érzi, hogy ő is nyer valamit az üzletből, nagyobb eséllyel fogja elfogadni az ajánlatot.
A megfelelő tárgyalási technikák használata segíthet hatékonyabbá és eredményesebbé tenni az áralkut. Készülj fel a tárgyalásra, hozz létre értékcsere lehetőségeket, és törekedj a nyertes-nyertes helyzet megtalálására. Ezzel növelheted az esélyeidet a sikeres áralkura és a kedvezőbb vételárra.

Tipp 5: Legyél tisztában a határaiddal, tudd elengedni

Az áralku során fontos, hogy tisztában legyél a saját határaiddal, és képes legyél elengedni, ha szükséges. Bár az ár tárgyalása izgalmas lehet, fontos megérteni, hogy minden üzletnek vannak határai és korlátai. Íme néhány javaslat arra, hogyan kezeld a határaidat és tudd elengedni, ha szükséges:
 1. Figyelj a piaci viszonyokra: Tartsd szem előtt a piaci viszonyokat és az általános árakat hasonló telekértékesítéseknél. Ha az eladó telek ára jóval meghaladja a piaci átlagot, akkor gondold át, hogy valóban megfelelő-e számodra ez az üzlet. Legyél felkészült arra, hogy elengedd az üzletet, ha az ár túl magas.
 2. Tudj "nemet" mondani: A tárgyalás során tudd elengedni az üzletet, ha az ár nem felel meg a határaidnak vagy a pénzügyi lehetőségeidnek. Legyél határozott és állj ki az igényeid mellett. Néha a legjobb döntés az, hogy egyszerűen nemet mondasz egy ajánlatra, és tovább keresel más lehetőségeket. Ez egyben a legnehezebb lépés is. Gyakaran látom azt, hogy az vevő érzelmileg elköteleződik egy telek mellett és ezért nem tud jól alkudni.
 3. Keresd a kompromisszumokat: Ha az ár közelít a határaidhoz, de még mindig nem tökéletes, keresd a kompromisszumokat. Gondold át, hogy mely elemeket vagy feltételeket lehetne módosítani az üzletben annak érdekében, hogy mindkét fél elégedett legyen. Ez lehet például a fizetési határidő vagy a kiegészítő szolgáltatások terén. A kompromisszumok segíthetnek megközelíteni az általad kívánt árat, miközben az eladónak is megfelelő feltételeket biztosítasz.
Az áralku során fontos, hogy tisztában legyél a határaiddal, és képes légy elengedni, ha szükséges. Ez segít megőrizni az objektivitást, és lehetővé teszi számodra, hogy a legjobb üzletet hozd össze a telekvásárlás során.
Remélem sikerült néhány hasznos szempontot hozni egy eladó telek áralkujához. Ez egy nagyon fontos lépés! Erre mi is nagyobb hangsúlyt fogunk fektetni a későbbiekben. Azonban tudnod kell, hogy ez még csak egy gondolatébresztő és pár szempont.
Ha igazán profin akarod csinálni, akkor bizony érdemes ennek a témának a mélyére ásni. Sajnos a Weben kevés ilyen anyag érhető el, ezért gondoltuk, hogy tartunk egy előadást nektek Halász Vivien ingatlanszakértővel.
Miért vele? Mert ő elad ingatlanokat, Neki az az érdeke, hogy az magas áron menjen el, így rengeteg olyan trükkről és praktikáról hallhattok majd, amivel az ingatlanosok manipulálni akarnak téged.
Ha érdekel akkor itt iratkozz fel előzetesen a webinárunkra és értesítünk amint a részletek megvannak!
Betekintés
következő

Hozzászólás írása

Köszönjük a feliratkozást

Ez az e-mail cím már szerepel az adatbázisban

Opció választása

Szerkesztés
Back In Stock Notification
Szolgáltatási feltételek
What is Lorem Ipsum? Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s, when an unknown printer took a galley of type and scrambled it to make a type specimen book. It has survived not only five centuries, but also the leap into electronic typesetting, remaining essentially unchanged. It was popularised in the 1960s with the release of Letraset sheets containing Lorem Ipsum passages, and more recently with desktop publishing software like Aldus PageMaker including versions of Lorem Ipsum. Why do we use it? It is a long established fact that a reader will be distracted by the readable content of a page when looking at its layout. The point of using Lorem Ipsum is that it has a more-or-less normal distribution of letters, as opposed to using 'Content here, content here', making it look like readable English. Many desktop publishing packages and web page editors now use Lorem Ipsum as their default model text, and a search for 'lorem ipsum' will uncover many web sites still in their infancy. Various versions have evolved over the years, sometimes by accident, sometimes on purpose (injected humour and the like).
this is just a warning
Kosár
0 Termék