Ugrás a tartalomhoz
Kosár
0 elem

Hírek

Az 5% áfa és az eladó telek építési övezetének összefüggései

Tibor Varhelyi 16 Jun 2023 0 hozzászólás
Az 5% áfa és az eladó telek építési övezetének összefüggései
Az építkezés és egy új otthon építése rengeteg fontos döntéssel jár. És nem csak az építési tervek és a színválasztás miatt. Az árak, a költségek és az adók is befolyásolják, hogy milyen házat engedhetünk meg magunknak. Ezért is fontos, hogy tisztában legyél az 5% áfa és az építési övezetek közötti kapcsolattal.
Az 5% áfa, nagyon kedvező lehetőségnek hangzik, hiszen alacsonyabb áron építhetünk lakóházat. De nem minden telekre vonatkozik ez az adókedvezmény, és itt jön képbe az építési övezetek fontossága.
epitesi övezet 5% afa

Nem minden telekre vonatkozik az 5% áfa kedvezmény.

Az építési övezetek határozzák meg, hogy milyen típusú épületek építhetők az adott területen. Ha egy telek lakóépület építésére alkalmas, akkor jogosultak vagyunk az 5% áfa igénybevételére. De ha az építési övezet pl üdülő övezetbe esik, akkor sajnos az áfa kulcsa visszakúszik 27%-ra.
Az építési övezetek azok a nagyobb területegységek, melyeken belül a települések különböző funkciójú épületeket csoportosítják. Az övezeti besorolás megtalálható a helyi építési szabályzat mellékleteiben, ami tartalmazza az összes övezet leírását és szabályait.
Miért fontos ez az egész? Mert az építési övezet határozza meg, hogy egy adott telekre milyen típusú épület építhető. Ha az építési övezetben szerepel a lakóépület funkció, akkor jogosult vagy az 5% áfa igénybevételére.
Légy óvatos, mert gyakran előfordul, hogy az emberek egy olyan telket vásárolnak, ami üdülő övezetbe tartozik. Az üdülő övezetekben általában nem építhető lakóépület, így az ilyen területeken az építkezés minden esetben a magasabb, 27% áfakulcs alá tartozik.
5% afa

Ezért nagyon fontos, hogy tudd, milyen építési övezetben található a kiszemelt telek.

Az építési övezeteket a helyi építési szabályzatban találhatod meg, amit a település illetékes hatóságtól kérhetsz el, vagy magad is megnézheted az interneten. Az építési szabályzatban megtalálod a település összes övezetét és azok részletes leírását. Így könnyen megtudhatod, hogy az általad kinézett telek milyen típusú építési övezetbe tartozik.
Extrém ritkán, de előfordulhat, hogy egy telek két építési övezetbe Esik egyszerre. Ez esetben mindenképpen érdemes konzultálni a helyi hatósággal, mert minden teleknek egyetlen építési övezethez kell tartoznia hivatalosan. Az ilyen ütköző helyzetek sokszor eltérő módon kezelhetők településenként. Ez akár jogi problémákhoz is vezethet, és jelentősen befolyásolhatja az ingatlan értékét.
Tehát a lényeg, hogy tudd, milyen építési övezetben található a kiszemelt telek, és figyelj arra, hogy az 5% áfa kedvezménye csak lakóövezeti területekre vonatkozik vonatkozik.

5%afa epites

Honnan ismered fel a lakóövezetet?

Onnan, hogy a helyi szabályzatban a egyértelműen meg van nevezve a területen elheylezhető funkciók listája. Jellemzően valami ilyesmivel kezdődik a kód: Lk, Lk-e stb.
Fontos tehát, hogy tudjuk, milyen építési övezetben található a kiszemelt telek, és ennek alapján döntsünk az építési terveinkről. Ehhez a helyi hatóságokhoz fordulhatsz, vagy magad is kutathatsz az építési szabályzatban.
Az 5% áfa igénybevétele és az építési övezetek között tehát szoros kapcsolat van. Az építési övezetek meghatározzák, hogy milyen típusú épületek építhetők, és ennek függvényében dönthetjük el, hogy jogosultak vagyunk-e az 5% áfa kedvezményére.
5% AFA

További tudnivalók az 5% áfa kedvezményre.

Az 5% áfa egy olyan lehetőség, amelyet az építési folyamat során lehet igénybe venni. Ez az alacsonyabb adókulcs csábító lehet, hiszen pénzt takaríthatunk meg az építkezésen. De fontos tudni, hogy ez a kedvezmény kizárólag lakóépület építésekor érvényes. Tehát, ha egy új családi házat építenél, jogosult vagy az 5% áfa igénybevételére.
Azonban van egy fontos részlet, amit nem szabad elfelejtenünk. A garázs esetében még akkor is a 27% áfa kulcsát kell alkalmazni, ha az épület maga az 5% áfás kategóriába tartozik. Tehát, ha a lakóházadhoz tartozó garázst építed, akkor azt a magasabb áfa kulcsával kell számolni. Akkor is, ha egybe van építve a kettő épület
Hogyan tudsz magadtól utánajárni az övezeti besorolásnak?
Ahhoz, hogy megtudd, hogy egy telek melyik építési övezetbe tartozik, többféle módszert alkalmazhatsz.
  1. Első lépésként fordulhatsz a helyi hatóságokhoz, akik segítséget nyújthatnak az információk megszerzésében. Ők képesek megadni a telek pontos övezeti besorolását és bővebb tájékoztatást adni az építési szabályokról.
  2. Ha viszont szeretnél magad is utána járni, akkor érdemes a helyi építési szabályzatot tanulmányoznod. Ez a dokumentum rendelkezik egy terv melléklettel, amely tartalmazza az összes övezetet és azok kódjait. Megtalálhatod az övezeti kódot a kiválasztott telek szabályozási tervén. Ezen az övezeti kódon alapulva tudod megkeresni az építési szabályzatban a kiválasztott övezethez tartozó előírásokat és szabályokat.Amit látsz a terven, nem biztos, hogy tudod értelmezni. Gyakran egyszerre több nagyméretű tervlapot is meg kell nyitnod és kibogarászni az egyes jelek jelentését. Ha még nem csináltál ilyet, akkor bizony ez erőfeszítést igényel. Kis segítséget tudunk adni képes magyarázattal, értelmezési segédlettel és egy kalkulátorral az Iránytű az eladó telek vásárlása segédletünkkel, melyhez azonnal hozzá juthatsz a ha klikkelsz.
  3. Megbízol mérnököt, aki elkészíti helyetted a vizsgálatot. Ez azért nyerő gondolat, mert a mérnök olyan további szakmai összefüggéseket ismer, amiket te jó eséllyel nem. Mi erre találtuk ki a telek beépíthetőség vizsgálati szolgáltatásainkat. Ezt akkor ajánljuk, ha biztos információra van szükséged, vagy nem akarod az idődet vesztegetni hosszas kereségéléssel.

5% afa kedvezmeny

Titok az 5% ÁFA kedvezménnyel kapcsolatban.

Mert van az is. Érdemes tisztában lenned azzal is, hogy miként számol az ÁFA kedvezménnyel egy generálkivitelező. De a titkot most nem árulom el. Annak egy külön cikket szánunk, ami hamarosan megjelenik.
Betekintés
következő

Hozzászólás írása

Köszönjük a feliratkozást

Ez az e-mail cím már szerepel az adatbázisban

Opció választása

Szerkesztés
Back In Stock Notification
Szolgáltatási feltételek
What is Lorem Ipsum? Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s, when an unknown printer took a galley of type and scrambled it to make a type specimen book. It has survived not only five centuries, but also the leap into electronic typesetting, remaining essentially unchanged. It was popularised in the 1960s with the release of Letraset sheets containing Lorem Ipsum passages, and more recently with desktop publishing software like Aldus PageMaker including versions of Lorem Ipsum. Why do we use it? It is a long established fact that a reader will be distracted by the readable content of a page when looking at its layout. The point of using Lorem Ipsum is that it has a more-or-less normal distribution of letters, as opposed to using 'Content here, content here', making it look like readable English. Many desktop publishing packages and web page editors now use Lorem Ipsum as their default model text, and a search for 'lorem ipsum' will uncover many web sites still in their infancy. Various versions have evolved over the years, sometimes by accident, sometimes on purpose (injected humour and the like).
this is just a warning
Kosár
0 Termék