Ugrás a tartalomhoz
Kosár
0 elem

Hírek

3 FORGATÓKÖNYV, HOGYAN BÜNTETHETNEK MEG ENGEDÉLY NÉLKÜL ÉPÍTETT MOBILHÁZ MIATT MILLIÓKRA 2023-BAN

Máté Illés 21 Jul 2023 2 hozzászólás
mobilház építési engedély nélkül
Tudtad, hogy az engedély nélküli mobilház építése 2023-ban milyen mértékű építésügyi bírsággal járhat? Ha te is abban a helyzetben vagy, hogy rendelkezel egy ilyen mobilházzal, vagy abban gondolkodsz, hogy vásárolsz egyet, mert arra „úgy sem kell engedély”, akkor ez a cikk Neked szól!
 
Országszerte keresnek meg bennünket, hogy belefutottak ebbe a problémába. Sajnos a mai napig sok a félreértés a mobilházakkal kapcsolatban. Ez főként az azokat értékesítő cégek hibája, mert nem mindegyik nyújt kellő tájékoztatást, másrészt az mobilházakat körül lengő néphiedelem, miszerint „aminek kereke van, az nem építmény”, de hallottunk már olyat is, hogy „a szomszédnak is ilyen van, akkor biztosan lehet”. Sajnos ez nem így van! Komoly bírságok és akár "bontás" is lehet a vége.
 
Engedd meg, hogy röviden átfussuk a jogszabályi hátterét, hogy Te is megértsd miért is kell engedélyeztetni egy mobilházat, hogy elkerüld a milliós büntetést.
 
Röviden a logika:
 
  • A mobilház elhelyezése építési munkának minősül a 312/201.(XI.07.) Kormányrendelet 1.melléklete szerint
  • Ebből következik, hogy az engedélyek beszerzéséhez szükséged lesz egy építész tervezőre, aki elkészíti az országos és a helyi előírások figyelembevételével a terveket. (OTÉK, HÉSZ, KÉSZ stb.)
  • A tervező egyidejűleg ellenőrzi, hogy a mobilházad paraméterei megfelelnek a lakóépület, vagy üdülőépület (vagy a kívánt funkció) követelményeinek a LXXVIII. tv. Étv. 31.  és az OTÉK szerint.
 

IDE KATTINTVA ÉRHETED EL AZ INGYENES BÜNTETÉS KALKULÁTORUNKAT

Szerencsére nincs minden veszve. Több forgatókönyv is lehetséges. Vegyük sorra őket.
 

FORGATÓKÖNYVEK:

 
  1. FORGATÓKÖNYV

 
Az első és egyben szerencsésebb esetben még csak észleled a problémát, vagy egy kellemetlen szomszéd hívja fel a figyelmed, hogy ebből még baj lehet. Ekkor még semmilyen hatósági eljárás nem indult meg.
 
Ebben a helyzetben a legjobb, ha ellenőrzöd, hogy a mobilházad megfelel e a helyi és országos előírásoknak, szabályos helyre tetted, anyaghasználatában megfelelő e, egyáltalán engedélyezik e a településen a mobilházak építését.
 
Ha megfelel az előírásoknak szuper, kisebb a baj. Ha nem akkor legalább tedd szabályos helyre, így a bontást nagy valószínűséggel megúszod, de büntetést nem, ha kiderül a turpisság, így azt ajánljuk, hogy lehetőség szerint ne legyen a telkeden, míg nem nincsen rá engedélyed, vagy nem folytattál le egy egyszerű bejelentési eljárást, a hozzá kapcsolódó kötelező szakmai konzultációval. A legbiztonságosabb, ha felkeresel egy szakembert aki segít Neked.
 
Ilyenkor még lépéselőnyben vagy, mert legalizálható a mobilházad, sokszor még akkor is, ha azt az előírások tiltják. Igen jól olvastad, van rá lehetőség.
 
  1. FORGATÓKÖNYV

 
A második esett a kellemetlenebb, mikor már megtörtént egy hatósági bejelentés, megindult az eljárás. Ebben az esetben az illetékes hatóság köteles eljárni, így nem úszod meg a büntetést. Ha a mobilházad nem az előírásoknak megfelelően lett telepítve (pl: építési helyen kívül), akkor a hatóság kötelez a szabályossá tételre, ha ez nem lehetséges, akkor el is bontathatja veled az épületet.
 
Ha szeretnéd tudni mekkora mértékű bírságra számíthatsz, akkor töltsd le ingyenes kalkulátorunkat innen
 
 
  1. FORGATÓKÖNYV

 
A harmadik esetben, ha szabályos helyre telepítetted az előírásoknak megfelelően a mobilházat, akkor jobb esetben a bírságon felül megúszod egy fennmaradási engedélyezési eljárással, mely 4-5 hónapot is igénybe vehet és szintén költséges eljárás.
 
FONTOS tudnod, hogy minden esetben mikor amellett döntesz, hogy legalizálod a mobilházad, egy településképi eljáráson, vagy szakmai konzultáción kell bemutatni az épületet az illetékes főépítésznél. Ehhez tervekre van szükség, a tervekhez pedig Tervezőkre.
 
A legtöbb mobilház engedélyeztetés itt bukik el, mivel azok „tiltólistán” vannak a számos településen. Szerencsére vannak kiskapuk, megoldások, melyekkel a mobilház mind megjelenésében, anyaghasználatában tudja hozni az előírásokat.
 
És van egy senki által nem kalkulált büntetés is, melyet még hozzácsaphatnak a már kiszabotthoz, de ezt már a helyi Önkormányzatnak fogod megfizetni.
Sok településen a településképvédelmi rendeletekben (TKR), ahol kötelező érvényű előírások vannak, megszabják, hogy ha elmulasztod megkérni a településképi véleményt, bejelentést, stb., akkor a büntetés mértéke akár egymillió Forint is lehet.
 

VEGYÜNK EGY PÉLDÁT:

 
Péternek és Csillának úgy hozza az élet, hogy szeretnék megteremteni a közös otthon nyújtotta biztonságot. Hitelt nem szeretnének felvenni, spórolt pénzükből egy csinos kis mobilházra éppen futja is. Péternek van egy kis telke, mely éppen megfelel az építkezéshez. Gondolják...
 
Az interneten tájékozódva látják, hogy kereke van a mobilháznak, gyorsan telepíthető és még sok-sok előnnyel rendelkezik ami nekik éppen ideális. Gyorsan beköltözhető, „nem kell hozzá engedély”, mert ugye a szomszédnak se kellett.
 
Úgy döntenek hogy belevágnak, és egy 35 m2-es mobilházat vásárolnak. Az értékesítő természetesen tud segíteni a helyszínre szállításban és a telepítésben is. A ház rendben meg is érkezik a telekre, Péter és Csilla nagyon boldogok. Beköltöznek. Némi húza-vona még a közműszolgáltatókkal, de az is megvan.
 
Eltelik egy év, borul a bili...
 
Kiderül, hogy a helyszínen szabálytalan helyre lett építve a mobilház, engedély nem lett megkérve, hiszen az „nem kell” és amúgy is sokba kerül, településképi eljárás nem lett lefolytatva...
 Az Önkormányzat észleli a szabálytalanságot és értesíti az illetékes építéshatóságot, de maga sem rest betartatni a szabályokat.
 
Ebben az esetben az építésügyi bírság mértéke: kb 1 570 000 Ft
Önkormányzati büntetés mértéke akár: 1 000 000 Ft
Összesen: kb 2 570 000 Ft
 
...és ez még csak a büntetés. Ebben nincsen benne a szabályossá tétel, a fennmaradási engedélyezési eljárás, vagy a bontás költsége, mely hasonló léptékű tétel, sőt!
Péter és Csilla máris 5 000 000 Forintnál jár. Ez már majdnem annyi, mint amennyibe egy mobilház kerül...
 
Persze ez csak egy kitalált történet, de nagyon is van valóságalapja. Sokan esnek bele abba a hibába, hogy nem tájékozódnak megfelelően, a megfelelő helyről. Nem kéri szakember segítségét. Sokszor egészen egyszerűen az élet szül olyan helyzeteket, amiket azonnal kell megoldani és hirtelen jó ötletnek tűnik egy engedély nélküli mobilház telepítése.


AKTUALITÁSOK LEHETSÉGES HATÁSAI:

Ha a jelen körülményeket, aktualitásokat is figyelembe vesszük, akkor fokozottan lehet számítani a büntetésekre.
Köztudott, hogy a államháztartás nem kalkulált bevételkieséstől szenved, ezeket a hiányokat igyekszik más forrásokból pótolni, szigorúbban betartatni a szabályokat, büntetni. Pl: a gyorshajtási tolerancia nem régen megjelent módosítása az akár 1km/h sebességtúllépés esetén.
A településeket ma már drónnal fotózzák felülről, hogy minél pontosabb adatokkal rendelkezzenek, így sokkal könnyebben kiszűrhetőek a szabálytalanságok és még csak a kellemes irodát sem kell elhagyni hozzá.
Az építési engedélyek és egyszerű bejelentések száma drasztikusan visszaesett az elmúlt egy-másfél éves időszakban, így a hivataloknak marad kapacitása szélesebb spektrumban vizsgálni, felderíteni az ilyen helyzeteket. Jellemzően az építész irodáknál ilyenkor szokott megugrani a fennmaradási engedélyezési eljárások száma.

Ezt természetesen csak a mi egyéni véleményünk, mely tapasztalatokon alapszik.
Egy szó mint száz, ha szeretnéd elkerülni az ilyen helyzeteket, akkor tájékozódj a lehetőségeidről, és az előírásokról. Ha segítségre van szükséged keress meg minket bátran.
 
Remélem hasznos volt számodra ez a cikk. Amennyiben igen, kövess minket itt a blogon, vagy a facebook oldalunkon hasonló tartalmakért, vagy iratkozz fel a levelező listánkra, így elsőként értesülhetsz majd a tartalmakat illetően.
Betekintés
következő

2 hozzászólás

30 Jul 2023 Nagy Anna Beáta
Gyakorlatban találkoztak -e ilyennel , mi a teendő . Adva van egy Erdért modul faház szetbontva és újra fel akarjuk épiteni . Besorolás ipartelep , művelés alól kivett mezőgazdasági telephely besorolás mint természetes személy ként .ezt újra terveztetni kell? Most mennyi ennek az ára ,mivel kis nyugdíjas vagyok . önök találkoztak már ilyennel , azt tudom ,hogy a miskolci építési hatóságok felé kell elindulni , de ilyennel nem találkoztak.
30 Jul 2023 Nagy Anna Beáta
Gyakorlatban találkoztak -e ilyennel , mi a teendő . Adva van egy Erdért modul faház szetbontva és újra fel akarjuk épiteni . Besorolás ipartelep , művelés alól kivett mezőgazdasági telephely besorolás mint természetes személy ként .ezt újra terveztetni kell? Most mennyi ennek az ára ,mivel kis nyugdíjas vagyok . önök találkoztak már ilyennel , azt tudom ,hogy a miskolci építési hatóságok felé kell elindulni , de ilyennel nem találkoztak.

Hozzászólás írása

Köszönjük a feliratkozást

Ez az e-mail cím már szerepel az adatbázisban

Opció választása

Szerkesztés
Back In Stock Notification
Szolgáltatási feltételek
What is Lorem Ipsum? Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s, when an unknown printer took a galley of type and scrambled it to make a type specimen book. It has survived not only five centuries, but also the leap into electronic typesetting, remaining essentially unchanged. It was popularised in the 1960s with the release of Letraset sheets containing Lorem Ipsum passages, and more recently with desktop publishing software like Aldus PageMaker including versions of Lorem Ipsum. Why do we use it? It is a long established fact that a reader will be distracted by the readable content of a page when looking at its layout. The point of using Lorem Ipsum is that it has a more-or-less normal distribution of letters, as opposed to using 'Content here, content here', making it look like readable English. Many desktop publishing packages and web page editors now use Lorem Ipsum as their default model text, and a search for 'lorem ipsum' will uncover many web sites still in their infancy. Various versions have evolved over the years, sometimes by accident, sometimes on purpose (injected humour and the like).
this is just a warning
Kosár
0 Termék