Ugrás a tartalomhoz
Kosár
0 elem

Hírek

FEDEZD FEL AZ ÉPÍTÉSI TELKEK REJTÉLYÉT - 1. rész

Máté Illés 01 Jun 2023 0 hozzászólás
Építési telkek rejtélye

AZ ÉPÍTÉSI TELEK FOGALMA ÉS A KIHÍVÁSOK, AMIKKEL TALÁLKOZHATSZ - 1. RÉSZ

Ebben a cikkben egy olyan óbudai telek történetét mutatom be neked, ami kezdetben úgy tűnt, tökéletes építési telek lehet egy magas színvonalú családi házprojekt számára. Az ingatlan tulajdonosa csak azt szerette volna megtudni, hogy hány lakást építhet rá, de hamarosan rájött, hogy ennél nagyobb problémákkal is szembesülnie kell.

Szóval itt van ez a telek. Elhelyezkedése frekventált, épületekkel és ősfákkal körülvéve, távol a város zajától. Ideális alap egy kiváló minőségű családi házprojekt megvalósításához. Az ügyfelünk, mint egy becsületes és előrelátó üzletasszony, arra kérte szakértő segítségünket, hogy tisztázzuk a telek lehetőségeit, és meghatározzuk az ingatlan értékesítési árát az alapján.

Mint kiderült, ez a döntés meghozta a várt eredményt. Fontos megjegyzés: Az ügyfelünk egy ingatlanközvetítőn keresztül keresett meg minket, és szeretném kiemelni, hogy Magyarországon általában rossz hírnévnek örvendenek, bár ez nem mindig indokolt a szakma nagy része szempontjából.

Miután alaposan átvizsgáltuk a telket, felszínre kerültek azok a bizonyos csontvázak...

Vajon valóban építési telek ez a telek? Kiderült, hogy vannak rendezetlenségek a közművek terén, a telekhatárok nem voltak tisztázva, a szomszédok építkeztek engedély nélkül, és még sok apróság.

Tehát a kérdés már nem az volt, hogy mit lehetne ráépíteni, hanem hogy egyáltalán lehetséges-e bármit is építeni erre az eladó telekre?!

Engedd meg, hogy elmagyarázzam, és ezzel együtt megismerkedjünk az "Építési telek" fogalmával. Ezután minden bejegyzésben újabb fogalmakkal ismerkedhetsz meg példák segítségével, hogy könnyebben eligazodhass a témában a későbbiek során. Az "Építési telek" jogi definíciója az OTÉK* (Országos Településrendezési és Építési Követelmények) szerint a következő:

  1. Építési telek: az a telek, - EZ OK
  2. a)amely beépítésre szánt területen, építési övezetben fekszik, - EZ OK 
  3. b) az építési szabályoknak megfelelően kialakított, - EZ OK
  4. c) a közterületnek gépjármű-közlekedésre alkalmas részéről az adott közterületre vonatkozó jogszabályi előírások szerint, vagy önálló helyrajzi számon útként nyilvántartott magánútról gépjárművel közvetlenül, zöldfelület, illetve termőföld sérelme nélkül megközelíthető, és - NEM OK
  5. d) amelynek a közterülettel vagy magánúttal közös határvonala legalább 3,00 m.- NEM OK

*Az OTÉK az országos érvényű előírásokat foglalja magában. Erről későbbi cikkünkben részletesebben is beszélünk majd. Számunkra a legfontosabb az volt, hogy a telek nem volt megközelíthető semmilyen útról két különböző, de összefüggő mulasztás miatt.

Az első mulasztást a szomszédos telek tulajdonosa követte el

Amikor elfelejtette a város rendezési tervének megfelelően átadni a telekrészt az út kialakításához szükséges közterület kialakítására. (Igen, van ilyen! Erről későbbi bejegyzésünkben fogunk beszélni részletesebben). Ennek eredményeként az érintett telek jogilag nem volt megközelíthető semmilyen úton.

Természetesen a valóságban mégis, és ezért eddig nem merült fel ez a probléma. A második mulasztás a közterületként szereplő, de valójában külön helyrajzi számmal rendelkező útnak köszönhető.

Ezt az utat nem jelölték be hivatalosan az Földhivatalnál mint kivett közút, hanem egyszerűen csak közterületként szerepelt.

Látod már, mi a lényeg? Igen, jól sejted!

Ebben az esetben nem építési telekről beszélünk!

Így gyakorlatilag értéktelen volt, amíg a szomszédos telek és az út problémája rendeződött. Szerencsére sikerült megoldani a helyzetet. Időben találtunk megoldást minden problémára, így magasabb áron tudták értékesíteni a telket.

Ehhez az eladói eltökéltség, a problémák feltárására való hajlandóság és a lépésről-lépésre történő problémamegoldás volt szükséges az általunk nyújtott útmutatás alapján.

Figyelem, a jogszabály azóta változott, mely sokkal nagyobb csapdát hordoz magában! Miért is?

Azért, mert ma már a használatbavétel kérelmének benyújtásáig kell rendezni a telek jogi határait, nem az engedély megkérése előtt, az érintett szabályozási területek vonatkozásában az Önkormányzathoz való adásvételi kötelezettségekkel.

Érzed már a különbséget, ugye?

Normális esetben nem kapott volna engedélyt az ide megálmodott épület, ha nem rendezik az előírt feltételeket.

Azért, mert a telek a jogszabályoknak megfelelően nem rendezett.

Ekkor pedig hosszas tárgyalásokat vagy akár pereskedést kezdhetsz a szomszédos telek tulajdonosával vagy tulajdonosaival.

A teleknek további fontos pontja volt, amelyre maga az eladó hívta fel a figyelmünket:

Ezek a közművekkel kapcsolatos problémák voltak, amelyekre szerencsére több alternatív megoldást találtunk.

Erről a cikk következő részében részletesebben fogok beszélni. Ilyen és hasonló látszólag jelentéktelen problémák nehezíthetik meg egy beruházó vagy eladó életét, ha nem rendelkezik elegendő felkészültséggel vagy ismeretekkel az adott témában.

Ha további hasonló történetekre vagy kíváncsi, vagy van eladó ingatlanod, esetleg vásárolni szeretnél, vagy egyszerűen csak érdekelnek a hasonló történetek, akkor kövess minket itt vagy az alábbi linkek egyikén, vagy lépj velünk kapcsolatba!

Betekintés
következő

Hozzászólás írása

Köszönjük a feliratkozást

Ez az e-mail cím már szerepel az adatbázisban

Opció választása

Szerkesztés
Back In Stock Notification
Szolgáltatási feltételek
What is Lorem Ipsum? Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s, when an unknown printer took a galley of type and scrambled it to make a type specimen book. It has survived not only five centuries, but also the leap into electronic typesetting, remaining essentially unchanged. It was popularised in the 1960s with the release of Letraset sheets containing Lorem Ipsum passages, and more recently with desktop publishing software like Aldus PageMaker including versions of Lorem Ipsum. Why do we use it? It is a long established fact that a reader will be distracted by the readable content of a page when looking at its layout. The point of using Lorem Ipsum is that it has a more-or-less normal distribution of letters, as opposed to using 'Content here, content here', making it look like readable English. Many desktop publishing packages and web page editors now use Lorem Ipsum as their default model text, and a search for 'lorem ipsum' will uncover many web sites still in their infancy. Various versions have evolved over the years, sometimes by accident, sometimes on purpose (injected humour and the like).
this is just a warning